Temmuz Ayında Sofranızdan Eksik Etmemeniz Gereken 6 Taptaze Yemek

Temmuz Ayında Sofranızdan Eksik Etmemeniz Gereken 6 Taptaze Yemek

Temmuz da gelince iyiden iyiye tüm yaz sebze ve meyvelerine kavuştuk. Sulu sulu domateslerden
ekşi bir ferahlık yaratan meyvelere kadar her şeyin en doğal ve en olgun halini bulmak mümkün
artık. O zaman mutfağa tazeliği taşımanın vaktidir. Bu yemeklerin en güzel hallerini yemek
istiyorsanız bu ay sofranızdan eksik etmeyin diyor ve başlıyoruz…

Sebze Graten

Malzemeler:
· 2 adet orta boy patates
· 2 adet orta boy kabak
· 2 adet orta boy havuç
· 2 adet orta boy kırmızı dolmalık
biber
· 2 adet orta boy domates
· 3/4 su bardağı bezelye
Beşamel sos için:
· 2 yemek kaşığı tereyağı
· 2 yemek kaşığı un
· 3 su bardağı süt
· 1 çay kaşığı tuz
· 1/4 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Patates ve havuçları halka halka dilimleyin. Kabakları ikiye kesip yarım ay şeklinde doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkarttığınız kırmızı dolmalık biberleri iri parçalar halinde kesin. Domatesleri dilimleyin. Havuç ve patates dilimlerini taze bezelyelerle birlikte kaynar suda kısa süre haşlayın. Suyunu süzdüğünüz sebzeleri soğuk, buzlu suya alıp şoklayın. Suyunu süzdürdükten sonra kabak ve kırmızı dolmalık biber dilimleriyle birlikte ısıya dayanıklı fırın kabına alın. Domates dilimlerini üzerine yerleştirin. Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. . Soğuk sütü azar azar ekleyip, topaklanmaması için bir çırpma teliyle karıştırarak kıvam alana kadar yaklaşık 3 dakika pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın. Hazırladığınız beşamel sosu fırın kabına aldığınız sebzelerin üzerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar 25- 30 dakika pişirin.

 

Soslu salatalık

Malzemeler:
· 2 adet salatalık
· 100 gram beyaz peynir
· 100 gram süzme yoğurt
· 1/2 çay bardağı ince çekilmiş
ceviz içi
· 1 çay kaşığı sebze çeşni
· 4 dal dereotu

Yapılışı: Kabuğunu soymadığınız körpe salatalıkların uç kısımlarını kesin. Uzun ince şeritler halinde dilimleyin. Sosu için; beyaz peyniri küçük bir kapta ezin. Süzme yoğurt, ince çekilmiş ceviz içi ve sebze çeşni ile karıştırın. Dereotunu incecik kıyın. Ara öğünlerde sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketin. Kırmızısıyla iştah açar: Domates soslu top köfte

Domates soslu top köfte

Malzemeler:
· 600 gram kıyma
· 1 adet soğan
· 2 diş sarımsak
· 1 adet yumurta
· 1 çay kaşığı tuz
· 1 tutam karabiber
· 1 tutam kimyon
· 1/2 demet maydanoz
· 2 çay kaşığı zeytinyağı
Domates Sos İçin:
· 4 adet domates
· 1 çay kaşığı tuz
· 4-5 yaprak taze fesleğen
· 1 tutam iri çekilmiş karabiber
· 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanları küp küp doğrayın. Sarımsakları bıçağın tersi ile ezerek püre yapın. Kıymayı geniş bir
kabın içerisine alarak malzemeleri harmanlayın ve yoğurun. Dilediğiniz büyüklükte toplar
yaparak, buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Yağı kızdırın, köfteleri kızartın ve yağlarını
süzmesi için havlu peçetenin üzerine alın. Isıya dayanıklı cam ve ya seramik bir kabın içerisine
köfteleri dizin. Domateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Tavanın altını ısıtıp, zeytinyağını
ilave edin. Zeytinyağı ısınınca rendelediğiniz domatesleri ve diğer malzemeleri ekleyerek sosunuzu
pişirin. Pişen sosunuzu köftelerin üzerine kaşık yardımı ile dökün ve 170 derece fırında 10 dakika
pişirip, servis edin.

Patates Mücveri

Malzemeler:
· 2 adet büyük boy patates
· 1 adet yumurta
· 1 yemek kaşığı mısır nişastası
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 1 kalın dilim beyaz peynir
· 1 çay kaşığı tuz
· 1/2 çay kaşığı muskat
cevizi rendesi
· 2 dal taze soğan
· 4 yemek kaşığı sıvı yağ
· 1 diş sarımsak

Yapılışı:
İyice yıkadığınız patatesleri haşlayın. Taze soğanları
doğrayın ve peyniri ufalayın. Haşlanan patatesleri soyun
ve yoğurun. Yumurtayı, ezilmiş sarımsağı, baharatları,
nişastayı, tereyağı, peyniri ve taze soğanı ekleyip biraz daha
yoğurun. Sıvıyağı kızdırın. Ellerinizi hafif ıslatıp, patatesten
çok büyük olmayan parçalar koparın. Her yüzünü için 3-4
dakika kadar pişirin.
Temmuz tazeliği burada da kendini gösterdi: Sarımsaklı
ekmek

Şeftalili Yaz Keki

Kalan sıvı malzemeleri
ekleyin. Kek kalıbını yağlayıp,
unlayın. Hamuru kek kalıbına
dökün ve bir kaç kez dibini
tezgâha vurarak içindeki
kabarcıkları patlatın. Şeftalileri
temizleyin, yarım daire
şeklinde dilimleyin

Malzemeler:
· 3 adet yumurta
· 1,5 su bardağı şeker
· 3 su bardağı un
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
· 1 çay kaşığı tarçın
· 5 adet şeftali
· 1/2 su bardağı sıvı yağ
· 1 su bardağı süt
Yapılışı:
Soğanları küp küp doğrayın. Sarımsakları bıçağın tersi ile ezerek püre yapın. Kıymayı geniş bir
kabın içerisine alarak malzemeleri harmanlayın ve yoğurun. Dilediğiniz büyüklükte toplar
yaparak, buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Yağı kızdırın, köfteleri kızartın ve yağlarını
süzmesi için havlu peçetenin üzerine alın. Isıya dayanıklı cam ve ya seramik bir kabın içerisine
köfteleri dizin. Domateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Tavanın altını ısıtıp, zeytinyağını
ilave edin. Zeytinyağı ısınınca rendelediğiniz domatesleri ve diğer malzemeleri ekleyerek sosunuzu
pişirin. Pişen sosunuzu köftelerin üzerine kaşık yardımı ile dökün ve 170 derece fırında 10 dakika
pişirip, servis edin.

Sarımsaklı ekmek

Malzemeler:
· 1 adet baget ekmeği
· 4 diş sarımsak
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 dal biberiye
· 1/2 çay kaşığı tuz
· 1/2 çay kaşığı karabiber
· 1/2 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
· 2 yaprak fesleğen
· 1 dal taze kekik

Yapılışı:
Ortadan ikiye kestiğiniz baget ekmeğini verev şeklinde dilimleyin. Sarımsakları,
tuz ilavesi ile havanda dövün. Ayıkladığınız biberiye ve taze çekilmiş renkli tane
karabiberi ekledikten sonra havanda dövme işlemini sürdürün. Baharatlı sarımsak
karışımını küçük bir kâseye alın. Zeytinyağı ile karıştırın. Karışıma rendelenmiş
kaşar peyniri, incecik kıyılmış fesleğen ve kekik ekledikten sonra ekmek dilimlerinin
üzerine sürün. Fırın tepsisine dizdiğiniz ekmek dilimlerini, önceden ısıtılmış 200
derece fırında 6-8 kadar fırınlayın. Sıcak olarak servis edin.

 

 

 

 

Beğene bileceğinizi düşündüklerimiz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir